2011 m. birželio 29 d., trečiadienis

Tinginys (Gerdos)


Reikės:

2 pok. Selga Klasika sausainių
1 pok. Sviesto
1 indelis kondencuoto pieno
4-5 valgomieji nubraukti šaukštai kakavos
Żiupsnelis vanilinio cukraus ir cinamono
1 valgomasis nubrauktas šaukštas grietinės.

Sviestą ištirpinti puode, supilti kondencuotą pieną, maišyti nuolatos ant nedidelės ugnies masę, dėti kakavą, cukrų, cinamoną, grietinę. Masę virti ant nedidelės ugnies tol, kol ji ims tirštėti ir bus
grietinės konsistencijos. Masę supilti ant sulaužytų sausainių, išmaišyti ir sudėti į maišelius, palikti šaldytuve, geriausia per naktį.

2011 m. birželio 9 d., ketvirtadienis

Liežuvio užkepėlė

Reikės:

  • virto liežuvio
  • 3-4 bulvės
  • morka
  • keli stiebai saliero
  • sauja pievagrybių
  • brokolio
  • kalafioro
  • kaiušinis
  • sūris
  • prieskoniai
Bulves supjaustom griežinėliais, morkas kubeliais, grybus susmulkinam, brokolius ir kalafiorus pasmulkinam. Liežuvį supjaustom juostelėm. Skardą apšlakstom aliejumi dedam bulves ant viršaus liežuvį, tada daržoves, paprieskoniuojam. Kiaušinį išpalkam ir sumaišom su grietinėle. Pilam ant sluoksniuočio. Užtarkuojam sūrio ir kepam apie 30-45 min 190 laipsnių įkaitintoj orkaitėj.

2011 m. birželio 6 d., pirmadienis

Medaus tortas (Akyčių)


Iš šitos normos išeina du normalaus dydžio tortai po 5 blynukus arba vienas gigantas

Tešlai reikės:
3 kiaušinių ,
3 didelių šaukštų medaus ,
100 g . margarino EVE ( ne sviesto ) ,
1 stiklinės cukraus ,
3 mažų šaukštelių  sodos (ne kepimo miltelių ) nugesintos !!!
ir apie 5 stiklinių miltų (gali ir pritrūkti saujelės kitos )

Kremui reikės:
4 indelių grietinėlės po 450 ml. 36 proc. Riebumo (galima naudoti ir grietinę)
Cukraus pagal skonį
Citrinos sulčių

Tešlos gamyba:
Į didoką dubenį sudėkite visus produktus, išskyrus sodą ir miltus. Dubenį statyti ant puodo su verdančiu vandeniu ir visus produktus gerai išmaišyti (čia tam, kad nesutrauktų kiaušinių). Bešildamas margarinas savaime po truputį ištirps. Kai masė smarkiai įkais, supilkite actu nugesintą soda (smarkiai suputos), gerai išmaišykite, nukelkite nuo ugnies dubennį ir supilkite miltus, gerai išmaišykite. Kai jau bus sunku maišyti, tešlą išverskite at smarkiai miltais pabarstyto stalo ir suminkykite. Ji turi nelipti prie rankų ir susiminkyti į gabalą, kuris padėjus neturi subliūkšti. Kočiojant tešlą stalą smarkiai reikia pabarstyti miltais, nes ji lipni. Kočioti reikia kol tešla dar šilta.

Šiuos blynelius galima susikepti iš anksto, kad ir pries mėnesį, jie negenda, tada tepant tortą bus mažiau darbo.

Kremo gamyba:
Grietinėlę (būtinai gerai atšaldytą, kitaip galima pagaminti naminį sviestą) plakite elektriniu mikseriu visu greičiu su cukrumi ir citrinos sultimis. Jip o truputį pradeda tirštėti. Plakite kol mikserio šluotelė ją tiesiog pradeda tarsi pjauti. Sustabdžius mikserį ir jį ištraukus matosi indo dugnas, o grietinėlė taip ir stovi kaip bokštas, net nepajuda iš vietos. Įsivaizduokit, apverti tą indą aukštyn kojom, o grietinėlė nė nebando išbėgti, jokių želatinų.

Pagal šį receptą blyneliai labia puikiai susigeria tik nuo plaktos grietinėlės, jų nereikia papildomai sulaistyti, nes gausis košė.

Kepti labia karštai, 250 laipsnių orkaitėje. Vos įkiši, o jau traukti reikia.

Tortas Snickers (Sinitos)


Reikės:

250 g šokoladinių sausainių
150 g sviesto
3 a. š. želatinos miltelių
375 g kreminės varškės (arba  2-3pak paprastos varškės išplaktos su blenderiu)
1 a. š. vanilės
150 ml cukraus
300 ml riebios grietinėlės
5 šokoladukai „Snickers“

22 cm skersmens torto formą iškloti folija. Sausainius susmulkinti blenderyje arba su kočėlu ir sumaišyti su ištirpintu sviestu. Gautą masę lygiu sluoksniu padengti formos dugną ir kraštus ir pašaldyti 1 val.
Želatiną užpilti 60 ml vandens, išbrinkinti ir ištirpinti ant nedidelės ugnies. Mikseriu išplakti varškę su cukrumi ir vanile. Atskirai išplakti grietinėlę. Šokoladukus smulkiai supjaustyti ir sumaišyti su varške. Įmaišyti želatiną. Tada palaipsniui įmaišyti išplaktą grietinėlę. Gautą masę sukrėsti į paruoštą formą ir šaldyti 4 – 6 val.

Balandėliai pagal Laukinukę

Reikės:

Kopūsto galvos

Faršo

Pusiau apvirtų ryžių

Įvairių prieskonių

Kiaušinių

Morkų

Svogūnų

Pomidorų padažo

Pirmiausia pasūdytame vandenyje išvirkite kopūstą (virkite apie 2-3 val. Kol visiškai išvirs).Palaukite kol atvės. Iš faršo, ryžių, prieskonių ir kiaušinio suformuokite alia kotletukus. Išpjaukite šerdį ir atsargiai atskirkite kopūsto lapus. Suformuokite balandėlius.

Indo, kuriame troškinsite, dugną išklokite kopūsto lapais (sugadintais, suplėšytais).Dėkite slouksniais susmulkintus svogūnus, tarkuotas morkas, tada dėkite balandėlius, vėl morkas, svogūnus ir vėl balandėlius. Ant viršaus uždėkite kopūstų lapų. Viską užpilti trupučiu vandens ir pašauti į orkaitę.Iš pradžių troškinkite didesnėje temperatūroje, o kai vanduo užverda, sumažinkite iki 150 laipsnių. Priekš baigiant troškinti įdėkite kokius 3 šaukštus pomidorų padažo.

Orkaitėje kepta pangasijų file (Fėjos)

Reikės:

Pangasijų file

Mėgstamų prieskonių

4 svogūnų

2 morkų

Majonezo

Fermentinio sūrio

Pangasija paprieskoniuokite, nepagailėkite ir pipirų. Pjaustytus svogūnus ir tarkuotas morkas pakepinkite keptuvėje su prieskoniais. Paimkite gilesnį indą, tinkamą kepti orkaitėje. Ant dugno dėkite kepintas morkas ir svogūnus, ant viršaus guldykite pangasijos file, ant jos užtepkite majonezo ne per storai, bet kad uždengtų ir šaukite į orkaitę 20-30 minučių. Tada užbarstykite tarkuoto fermentinio sūrio ir trumpam dar pašaukite į orkaitę, kol išsilydys.

Tinka su orkaitėje apkeptom bulvėm.

Skanaus.

Orkaitėje troškinti kotletukai su grietinėle, morkomis ir svogūnais

Reikės:

Apie 500 g faršo (dažniausiai naudoju kalakutienos, bet ir iš kiaulieno gerai gaunasi)

Pakelis Santa Marios prieskonių kotletams

1-2 kiaušiniai

Šiek tiek džiuvėsėlių

Truputis baziliko

Morkų

Svogūnų

1 pakelis grietinėlės

Bulvių

Aliejaus

Kmynų

Faršą sumaišykite su prieskoniais ir džiuvėsėliais. Suformuokite kotletukus ir apkepkite keptuvėje kol gražiai apskrus ir išimkite. Sutarkuokite morkas, svogūnus supjaustykite grižinėliais ir apkepkite keptuvėje. Paimkite gilesnį indą, kuris tinka kepti orkaitėje. Ant dugno dėkite dalį keptų svogūnų ir morkų, ant jų dėkite kotletukus, o ant viršaus likusius svogūnus ir morkas. Viską užpilkite grietinėle, uždenkite dangčiu ir patroškinkite 30-40 min.

Bulves apvirkite, nusunkite, pašlakstykite aliejumi, pabarstykite kmynais ir pašaukite į orkaitę kol gražiai parus.

Skanaus

Kepti šonkauliukai (nežinau kieno)

Santa Marios šašlykų prieskonius sumaišykite su juodaisias pipirais, dėkite džiovintų bazilikų, pilkite Vorčesterio padažo, dėkite gerą šaukštą medaus ir majonezo tiek, kad pasidarytų vidutinio skystumo padažas. To marinato turi gautis nemažai. Kiekvieną šonkaulių gabaliuką iš visų pusių aptepkite ir dėkite į indą, kuriame marinuosis. Labai svarbu marinuoti bent parą, jei galite 2 - išvis puiku.

Kai šonkauliukai jau prisigėrę nuostabaus aromato, mėsytė suminkštėjus dėkite juos į skardą. Paprastai nuo šonkauliukų inde lieka kiek tai nuvarvėjusio marinato, tai į jį įpilkite apie stiklinę vandens, sumaišykite ir užpilkite tą skysti į skardą, tiesiai ant mėsos gabaliukų. Kepti apie 45 min. uždengus folija, paskui atidengti, kad apskrustu.